In de spotlight

Paul van Ravenzwaaij van JAN©: “Op de golfbaan ontstaat al snel een band”

Graag maken wij van deze gelegenheid gebruik om wat meer te vertellen over de persoon achter JAN©, Paul van Ravenzwaaij. Hij probeert minstens één keer per maand een balletje te slaan op de Waterlandse golfbaan, vaak in het gezelschap van relaties van het bedrijf waarvan hij partner is. Hij is manager van JAN© Pensioenadviseurs, één van de onderdelen van het bedrijf. Met welk pakket aan diensten ondersteunt JAN© zijn relaties en wat is de band met de golfclub?

In 2004 startte JAN@ als een ander type accountantskantoor. Achter het bedrijf schuilt een grote wereld. JAN© steunt en adviseert de ondernemer met alles wat hij in zich heeft. Niet alleen bij de start van een onderneming, maar bij alles wat er op zijn of haar pad komt. Het gaat niet alleen om cijfers, maar ook om bijvoorbeeld personeelsbeleid, juridische kwesties, bedrijfsoptimalisatie en de overdracht van het bedrijf. Wij bieden complete dienstverlening vanuit een sterke persoonlijke betrokkenheid. Daarom zoeken we altijd naar een klik met de ondernemer. Die kan zijn verhaal thuis, bij zijn personeel, de bank of bij zijn klanten vaak niet kwijt. Wij zijn er om onafhankelijk naar hem te luisteren. We bouwen echt aan een duurzame vertrouwensband. Om de klant nog breder en beter te kunnen adviseren zijn we in 2010 gestart met een aparte pensioentak. Een goed advies op dat gebied is in deze roerige tijd beslist geen overbodige luxe.”

JAN©, ook voor de adequate pensioenoplossingen

De DGA neemt volgens Paul een aparte plaats in als het om pensioen gaat. Dat is best complex. Het pensioen wordt vaak binnen de eigen onderneming opgebouwd. Het bedrijf krijgt te maken met een verplichting aan de DGA en een heel pak bijbehorende wettelijke voorwaarden. En hij heeft natuurlijk te maken met de zorg voor de oude dag van zijn personeel. Het merendeel van onze werkgeversrelaties is verplicht aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Een pensioenregeling bij een pensioenverzekeraar komt ook voor. Door bijvoorbeeld de steeds wijzigende wetgeving en het dalen van de rente, vragen steeds meer werkgevers zich af of de pensioenregeling nog wel houdbaar is. Vraagstukken voor echte experts. Wij zij er voor heldere adviezen en weldoordachte oplossingen.

Golfbaan Waterland Amsterdam, prima netwerkplek

JAN© is inmiddels drie jaar lid van de businessclub van de Waterlandse Golfclub. Samen met Nico Perdaan, ook partner van JAN©, probeer ik hier elke maand te spelen. Vaak doen we dat met relaties. De businessclub is heel toegankelijk, alles is prima georganiseerd en de sfeer is fantastisch. Voor mij is de golfbaan de ideale plek om relaties mee naar toe te nemen. Ik ben zelf gek van het spelletje. Je kunt heel ontspanen met elkaar van gedachten wisselen en ondertussen genieten van een prachtige sport. Dat schept een hechte band. Het is lekker spelen op zo’n goed onderhouden baan. Bovendien maakt het aanwezige water de course heel uitdagend. Ik kan iedere golfende ondernemer aanraden om lid te worden.

Golfen met..?

Het valt me op dat er weinig dames meedoen aan de business wedstrijden. Zelf zou ik heel graag een keer een balletje slaan met Suzann Pettersen. Zij is een van de beste vrouwelijke golfers. Het zal wel bij een droom blijven. In Nederland golf ik het liefst met gezellige mensen. Je loopt al snel twee uur met elkaar over de course en dan is gezelligheid een hoop waard. Het spelniveau maakt me dan niet uit.

Nog een geheim?

Bij golf speel je tegen jezelf en tegen de baan. Het is zaak dat je het spel eerlijk speelt. Met mijn handicap zal ik niet snel het predicaat “duikboot” krijgen, maar er zijn mensen die hun score tellen van een verkeerde handicap en daardoor een wedstrijd winnen. In het verleden heb ik die mensen bewust aan een lage score geholpen om zo hun handicap aan te passen naar het juiste niveau. Niet verder vertellen hoor.